Led inbouwspots: Wat is een trafo?

Alle led inbouwspots bevatten een transformator, ook wel afgekort tot trafo. Dit kleine apparaatje dat zich aan de achterkant van je led inbouwspots bevindt, was vroeger zo groot als een baksteen, waardoor je hier een apart gat voor moest boren. Gelukkig is dit nu niet meer nodig: een trafo is nu zo klein als een luciferdoosje, en past dus altijd door het gat dat je moet boren voor het plaatsen van de inbouwspots. Maar wat doet een trafo nu precies, en waar kun je het voor gebruiken?

Het omzetten van wattage

Uit het stopcontact komt normaal gesproken een spanning van 230 Volt. Dit is erg veel, dus deze spanning heb je natuurlijk lang niet allemaal nodig voor het inschakelen van je led inbouwspots. Een trafo zorgt ervoor dat deze spanning van 230 Volt wordt omgezet tot een spanning van 12 Volt, om deze te gebruiken in de led opbouwspots. Deze spanning is een stuk veiliger dan de spanning uit het stopcontact. Het principe van een trafo is dus om ervoor te zorgen dat je led inbouwspots de spanning krijgen die ze nodig hebben, waardoor ze op een veilige manier licht kunnen geven.

Trafo’s voor dimbare led inbouwspots

Trafo’s zijn beschikbaar in allerlei verschillende wattage, in een dimbare en een niet-dimbare variant. Het is dus de trafo die bepaalt of de led inbouwspots dimbaar zijn of niet. Dimbare trafo’s zorgen ervoor dat de spanning die van het stopcontact naar de led inbouwspots gaat wordt omgezet van 230 Volt naar 12 Volt, maar daarnaast kan het dit licht ook nog dimmen. Dit doet het door aan de hand van de geselecteerde instellingen minder vermogen aan de led inbouwspots af te geven. Hierdoor geeft de spot minder licht, en is hij dus gedimd.

Meer vermogen

Led inbouwspots zijn niet constant in hun stroomgebruik: vaak hebben ze wat meer nodig om op te starten en ook het verschil in vermogen bij het dimmen zorgt voor een wisselend gebruik. Zorg er dus voor dat de transformator twee keer zoveel vermogen heeft als de led inbouwspots, zodat je lampen altijd goed zullen werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *